-->

Google+ Followers

Thursday, June 21, 2012

Ponteng sekolah jom !!!



Assalamualaikum uoals,

Eh, tetiba bila tengok anak buah sibuk-sibuk siap nak pergi sekolah... dalam hati kecik nie terdetik satu perkara !! Membuatkan hati kecik nie nak gelak pulak bila ingat balik.  Ingat lagi time Emma darjah 1, orang lain semua pakat nak pergi sekolah... Dengar cakap mak ayah " kalau rajin pegi sekolah nanti cepat pandai !! dah besar boleh keje gaji banyak !! " Bila dengar mak ayah cakap macam tu, hati masing-masing berkobar-kobarlah nak pegi sekolah.  Tapi lain pulak dengan si budak degil nie, orang lain sibuk nak pegi sekolah, si degil nie tak nak pegi sekolah !! Puas lah mak ayah duk pujuk-pujuk, beli cekelat, beli eskrim, beli gula-gula... kira apa yang di mintak confirm dapat jugaklah... buget anak manja mak ayah letuwwww.



Bila sampai kat sekolah, berdiri depan pintu class " alamak cikgu pegang pembaris panjang kaler kuning nie " wuhaaaa tak mooooo masuk kelas.. cikgu garang !!! Maka  tanpa segan silunya Emma akan buat u-turn patah balik larikkkk pegi kat ayah yang duk anta pegi sekolah.  Duk nanggis-nanggis kat ayah, then si ayah dengan sabar memujuk si degil nie.  Cikgu datang, tarik tangan ajak masuk kelas. Eh, siap umpan lagi bagi gula-gula bantal.. heheheh syok tuuu feverat la pulak... Dah kena pujuk, beranikan diri masuk kelas.  Dan Emma ingat lagi mak akan tunggu kat sekolah.  Duduk dekat kerusi bawah pokok sambil duk mengait benang or duk jahit baju.  Bila mata kecik nie tak nampak mane hilangnya mak... maka meraunglah emma dalam kelas mencari cari mane mak hilang.  Hinggakan mak kena duduk depan pintu kelas semata-mata nak si degil nie pandai.

Ingat lagi, bila si degil nie tak nampak mane hilangnya emak !! maka bermaratonlah kejap lari balik umah.  Dengan diiringi oleh guru disiplin dan pak cik tukang kebun.  Sampai kat rumah, eh mak tak ada.... sepuluh minit lepas tu mak pun sampai kat umah... Maka si degil nie berlari-larilah peluk mak, rupa-rupanya mak pegi tandas ler.... dengan kemarahan yang di paras 101 % maka, tali pinggang ayah emak capai lalu si degil nie ape lagi kenalah pukul jap... alahai padehal tak lah sakit mane pun.. tacing je lebih !! Time tu rasa macam mak ayah tak sayang da... nak lari dari umah duk kat tepi bus stand je... lari masuk dalam bilik, protes tak nak makan sehari... hahahahha ade mak ayah kesah ??? tak di heran nye si degil nie protes... bila time malam dah lapar, pandai pulak bukak periuk cari nasik !! 

Lepas dari tu, mula terdetik dalam otak kecik nie.  Sampai bila nak mak ayah tunggu kat sekolah ??? then esok bila mak ayah nak tunggu kat sekolah macam biasa, mulut kecik nie cakap " tak payah tunggulah ".  Dengan terpinga-pinga mak ayah pun balik umah dengan senang hati.. ada chance la nak dating jap.. opssssss.  Semakin hari prestasi belajar pun semakin tinggi.. markah pun selalu dapat 100 %.  Bila markah dah tinggi jadi syok pulak !! Tak sabar nak pegi sekolah.

Tu kisah time kecik-kecik, tak sangka setiap pengorbanan mak ayah satu persatu Emma cuba balas.  Dan hari ini, Emma ada keje yang okay, Emma tunaikan impian mak ayah nak tengok Emma naik pentas amik scroll, Pakai topi senget dengan jubah, satu persatu Emma cuba tunaikan. InsyaAllah.  Kasih sayang dan pengorbanan seorang mak ayah amat besar bagi anak-anaknya.  Kadang-kadang kita lupa, mereka semakin tua.  Mampukah mereka sentiasa melihat kejayaan anak-anaknya ??



www.tips-fb.com

4 comments:

  1. nnt karma la neh.. anak si degil pulak meraung2 tanak masuk skolah.. hehehe..

    p/s: i pon camtuh.. masalah bila skolah dekat ngan umah.. kahkahkah~

    ReplyDelete
  2. @*SiRibenMerah Alamak, yer ke ??? habes lah cam nie... hikhikhik

    ReplyDelete
  3. errrrr........... saya suka pergi sekolah........ mak ayah tak pernah temankan kat sekolah pon......

    ReplyDelete

Ala... janganlah pandang jer keyboard yang mahal tu.. meh komen-komen kat blog nie!!!