-->

Google+ Followers

Saturday, March 28, 2015

List Maternity & Baby Expo 2015




Assalamualaikum uoals,


To Mummy & Daddy to be...

Save your date ya !!!

Mother, Baby & Kids Expo 2015

Motherhood Expo 2015







Enjoy your day yaaa !!!



www.tips-fb.com

Shopping barang baby



Assalamualaikum uoals


Waaa seronoknya mummy menghabiskan duit daddy !! asal daddy gaji je ajak daddy cari barang baby. Mula-mula ajak daddy memang malas-malas sikit lebih-lebih lagi shopping dengan mummy. hahahahahha 

But sejak emma pregnant, emma start beli barang baby pun awal tahun nie.  Masa tu emma dah 7 bulan pregnant.  Memang tak nak beli awal-awal, yerlah macam-macam boleh jadi kan ??? So lepas je buat scan 4D hari tu kat 4D SCAN DENGAN MISS JEZZLYNN  barulah semangat nak shopping tu kemain berkobar-kobar.  Mula-mula emma pun blur jugak apa nak beli.  Asal nak beli barang je tanya kat zam and angah (kakak emma) .  Lepas tu emma nie bukan jenis yang nampak terus beli !! hahahaha tabiat emma yang agak tebiat nie lah yang buat zam bengang kalau nak shopping !! Tau apa dia ?? Emma suka survey harga kat satu-satu kedai then baru emma beli kat tempat yang murah... ehehhehe

So, emma bukan beli semua benda kat satu tempat je, ada yang emma beli kat Manjaku Wangsa Maju, Mydin, Baby Expo PWTC, UO, Jusco , SOGO... ahahahahha pendek kata asal ada kedai baby mesti emma masuk punya !!! -_-


Sekarang dah 39 weeks, dah habis sesi shopping semalam. Janji dah dengan zam yang shopping kat MATERNITY & CHILDREN EXPO MID VALLEY Semalam yang last... hehehhe tunggu baby keluar pulak baru kita shopping lagi ^_^

Sekarang nie sesi mendobi baju baby yer.... bila dah cuci time nak sidai and lipat, rasa comel-comel nya baju baby sebab kemain kecik-kecik je ^_^




www.tips-fb.com

9th Maternity & Children Expo 2015 at Mid Valley



Assalamualaikum uoals,


Sejak nak jadi mak orang nie, entry pun dah entry mak-mak orang lah ye kan ?? Okay first time pergi  Maternity Expo nie.. sebelum nie memang tak pernah heran pun !! sekarang nak jadi mak orang, so kena heran sangat-sangat !!


Okay, expo dah bermula semalam lagi sampailah esok !! Dah agak dah kalau expo nie memang bersesak-sesak lah dengan orang ramai. Tapi memandangkan perut pun dah ke depan, kang orang duk tolak-tolak dah jadi satu hal pulak nak mengelak !! Terus pujuk zam pergi semalam on the 1st day. Kemain duk pujuk zam sampai merajuk-rajuk dah dengan zam -_- nasiblah zam jenis nak jugak layan bini dia walaupun penat kat ofis tak hilang lagi... hehehehehhe 

Zam balik keje terus redah dengan dia, konon-konon 1st day tak lah ramai. Sekali.... hahaahahahha amik kaw bile kemain lagi ramai manusia kat dalam exhibition hall tu -_- !! ada 3 hall terus jadu blur nak pergi yang mana satu dulu.  Tapi pape hal pun gigih beratur panjang semalam semata-mata nak register and dapat free gift... hahahahah zam layankan aje kerenah bini dia nie ^_^

Dapat Mug and Tuala Wanita Intiumate, Sofy, Librase

Kemain mak buyung bawak perut 39 minggu meredah tiga hall kat expo tu... hehehhe habis segala jenis susu yang emma try. Tapi yang paling best susu Friso... serius memang sedap !!! hahahhaha 

Jalan-jalan 3 hall, lastly sempat beli baby Rompers 2 helai je -_- padehal pening kepala nak bersesak dalam tu... nak bayar pun satu hal... beratur panjang. Ohhh memang tak larat nak redah dengan perut boyot nie -_-

Daddy cakap "No PINK" colour untuk baju baby.. tapi lastly, pink jugak yang daddy pilih !!! hahahhahahaha
Dalam banyak-banyak booth yang ada, booth pampers paling ramai manusia.  Semua duk pakat borong before GST.  Ingat nak nak beli untuk NewBorn. Tapi dorang jual semua yang pack besar. So rasa membazir jer beli banyak-banyak !! Baby kan cepat membesar.


Lastly, layan jerlah suasana semalam kat Expo yer... Selamat bershopping ^_^




www.tips-fb.com

Monday, March 23, 2015

Akar Bunga Siti Fatimah



Assalamualaikum uoals,


Alhamdulilah dah genap 38 weeks usia baby dalam perut nie.  Bermakna sekarang nie tangah tunggu hari je si kecik nie nak keluar dah !! huwaaa dalam rasa tak sabar and teruja tuu mestilah ada perasaan yang sukar nak emma cakap kat korang !! Rasa macam takut, seram, berbelah bahagi.. Yerlah kita kan nak berjihad ke jalan Allah !! Tapi cukup bersedia ke ???

" Seorang wanita yang mengandung, para malaikat akan sentiasa mendoakan untuk wanita tersebut "

Dah 38 weeks nie, sometimes tu ada jugak rasa sakit-sakit yang fake.  Intro sebelum sakit bersalin !! haaaa kadang-kadang tu bila perut tengah mengeras, mulalah rasa sakit kat perut and ari-ari.  Tapi sejak baby dah mula engage nie memang selalu sakit kat ari-ari.  Part yang paling tak best bila time nak tido. Mulalah rasa tak selesa, pusing kiri sakit, pusing kanan sakit, telentang pun sakit jugak !! Sudahnya tido duduk atau sandarkan bantal kat belakang then gosok-gosok perut konon-konon pujuk baby suruh duduk baik-baik ^_^ 

Semalam lepas keluar toilet, rasa sakit and tak selesa sangat !!! Terus cakap kat mama then mama suruh rendam " akar bunga siti fatimah ". Rendam dalam air suam kejap je tengok dah kembang macam tuuu... tapi mama cakap  belum masa lagi sebab dia tak kembang habis lagi !! 



Lepas post dalam facebook gambar nie, berduyun-duyun mesej masuk pesan jangan minum air akar nie lagi if constraction tak kuat lagi... hehehhehehe thanks untuk nasihat korang semua.

Pernah jugak baca kat facebook pasal akar nie, kebanyakkan doctor tak galakkan penggunaan akar nie. Tapi ada yang galakkan. Tapi tengok, orang tua-tua memang amalkan akar nie.  Dorang jadikan air selusuh dengan harapan urusan bersalin di permudahkan. InsyaAllah.  Lagipun akar nie kan dari Mekah !! pasti ada khasiatnya kan ??? 

Doakan segalanya di permudahkan yer......




www.tips-fb.com

2015 - Perempuan tak reti memasak !!!




Assalamualaikum uoals,


Zaman sekarang nie lelaki lebih pandai memasak daripada perempuan !!! Betul tak ??? Kadang-kadang nie PEREMPUAN bukan tak reti memasak, tapi dorang nie takut je nak try !! Dalam erti kata lain takut kena KRITIK -_- !! Tapi zaman sekarang nie kalau perempuan tu nak kawin barulah terhegeh-hegeh nak belajar memasak !! betul tak ??? katakan iya... hahahaha coz emma lah salah seorang dari perempuan yang nak kawin baru nak belajar memasak !! heheheheh -_- Bak kata orang tua-tua ~ " Nak pikat suami bermula dari perut " ~ Kalau perut suami kenyang confirm dorang tak cari lain !!! ahhahahaha tapi ada jugak yang isteri kemain punya perfect, segala keje dari keje perempuan sampailah duk bertukang isteri mampu buat tapi laki cari lain jugak ??? haaaa kalau yang tang tu macam mana ???? 

Gambar hiasan jer.... thanks incik google
Sebenarnya nak masak nie tak lah susah sangat kan ??? bila dah tau main campak-campak je lepas tu siap !!! hahahahah rasa dia ???? hehehhehe janji sedap and boleh di makan dah kira besar dah Rahmat !!! betul tak ???


Ada sape - sape yang masak stok senduk dengan periuk jauh sebatu tak ???? hehehehe tapi yang nyata air tangan seorang wanita yang bernama "IBU" yang paling sedap dalam dunia !! betul tak ??? walaupun dia hanya hidangkan " nasi putih, telur goreng dan Kicap ".















www.tips-fb.com

POCATZ PETSHOP - SPA UNTUK SI ANAK BULUS



Assalamualaikum uoals,


Mana peminat si bulus-bulus kembang ??? angkat tangan cepat ^_^ hehehhe anak-anak bulus kembang tu ape ??? Dah tentulah si kucing-kucing yang comel.  Kucing kan binatang kesayangan Rasullulah swt.  Banyak kelebihan kita bela dan berbuat baik dengan kucing nie !! Tapi, emma tak dapat nak bela seekor sebab buat masa nie emma still lagi duduk kat rumah family, memandangkan anak buah jenis yang penakut tahap terjerit-jerit bila kucing datang dekat padahal time dia kecik-kecik dulu memang ada sekor anak kucing bulu putih bersih je... memang selalu ada kat rumah emma.  Sampaikan dia nak tido pun dia dengan selamba naik atas katil then tido. Kat mana ada anak buah emma mesti ada si bulus putih nie... Tapi dia dah mati pun -_- maka bermulalah episod penakut kucing sampai sekarang !!!

Okay, berbalik kepada kisah si anak-anak bulus nie emma nak share dengan korang dengan salah seorang pencinta kucing yang dah membela berekor-ekor kucing sehinggalah dia membuka sebuah Pet Shop ^_^ .  Eh, dah macam intro "3 Abdul" pulak -_-!! sorry uoals



Pocatz Petshop nie beroperasi hujung minggu je, memandangkan si owner kerja pada hari biasa.  So once hujung minggu korang boleh terjah kedai nie. Ada banyak servis yang di tawarkan. Antaranya 

# Pakej Spa dan Salon

Jangan korang rasa korang je nak cantik, helloooo si bulus-bulus pun nak cantik jugak tau.  Melalui spa nie penjagaan si bulus amat dititikberatkan.  Kalau sebelum pergi spa nie si bulus korang kemain comot momot umpama jatuh dalam longkang, confirm bila pergi spa keluar je dah boleh mengalahkan Madona... hahahahhaha



# Hotel

Selain dari tu if korang nie jenis kaki travel or jarang ada kat rumah, tak sampai hati nak tinggalkan anak-anak bulus korang kat rumah sorang-sorang kan ??? korang boleh hantar anak-anak bulus korang kat Pocatz nie.  Kira macam adanya penginapan untuk dorang lah selama mana korang travel tu.... tapi make sure si bulus korang bebas dari sebarang Virus ye !!

Sebenarnya ada banyak lagi servis kat Pocatz nie.  Untuk maklumat lanjut korang boleh klik-klik kat facebook dorang :



Lastly, nak introduce kat korang owner Pocatz yang macho ala-ala abg sado nie... hehehehe dia dah pesan kena tepek gambar dia... bagi glamour sikit... hehehhehe let me introduce Mr Hidayat Fazrin as owner of Pocatz Petshop.  Untuk pengetahuan korang, owner dia nie lagi suka orang panggil dia "abg Yen", dia ni pun blogger juga before this .  Korang ingat lagi tak Blog JEJAKA STYLO ... tapi dah tak aktif dah, maklumlah bz dengan anak bulus dan abg yen nie pun suka memasak tau.... korang boleh usha-usha kat page dia.... " Dapur Lelaki "







www.tips-fb.com

Saturday, March 7, 2015

seri bakal mummy -_-



Assalamualaikum uoals


Setepek letak gambar manusia bulat... Hahaha pipi bulat, perut bulat..semua bulat... Macam kena pam pam dah rupanya !! -_-

Alhamdulillah usia si kecik dalam perut hampir 36 minggu dah next week, mummy pun dah rasa sakit sakit.. Baring tak selesa, duduk tak selesa... Kerana baby mummy relakan jugak -_-!!! Tak merungut tapi mintak simpati daddy tolong urutkan... Hahaha terkebil kebil daddy urutkan kalau cramp time tengah malam... Hahahahahan nasib la daddy yeee -_-!!!


Ohhh setepek perut bulat kat situ... Sila abaikan granny kat belakang yang join selfie jugak tu.. -_- walaupun perut bulat, gara gara mummy kuat makan !! Kahkahkah... 
www.tips-fb.com

Hi hi 3rd trimester ^_^


Assalamualaikum uoals,

Pejam celik pejam celik, " eh,tak lama je lagi nak due... Huwaaa tak sabar nye nak bau syurga, nak tengok muka anak sendiri, nak dengar dia uwerkkk uwerrk nanggis... Zam lagi eksited, siap mimpi kemain lagi !!!

Tapi dalam rasa eksited dan teruja tahap chipmunks tercekik kuaci tu, ade jugak rasa nervous tahap lava gunung berapi. Hoiii mane tak nerves, first time tu... Lagi pun kan nak pergi berjuang antara hidup dan mati... Mau tak takut !!

Lagi nak membayangkan kau terkangkang sorang sorang, seram sejuk rasanyer... -_-!! InsyaAllah segalanya di permudahkan... Amin...


Dah masuk fasa last nie, badan,pipi semua dah makin kembang -_-!! Jenuh nak fikir macam mane nak kurus balik nie.. Hari hari tanya zam " agak agak jeans n baju semua boleh pakai lagi tak lepas nie ?? " nasib baik dalam kutukan dari zam masih ada lagi semangat membina.... " boleh punya !! Janji pantang betul betul "

Ohhh cerita pasal pantang nie, memang blur nak pantang macam mane... So sudahnya emma ikut je lah ape dorang buat kat emma...janji boleh kurus... Hahahahahhaha


www.tips-fb.com