-->

Google+ Followers

Monday, March 10, 2014

GEMUK !!!



Assalamualaikum uoals,


Ramai yang dah duk tegur,
Eh, badan dah nampak berisi laa\...
Kalau kat rumah,
Satu family duk kutuk...
Emma dah gemuk !!! hahahahah
Tu lah, dulu kemain duk kutuk and sakat akak emma
Lastly, badan sendiri dah naik !!! syhhhhhh 
Huwaaaa, emma memang dah rasa berat badan dah semakin bertambah !!
Kalau tengok tang pipi pun dah rasa kembang je pipi tu...
Berat emma pun dah naik,
Kalau dulu maintain 45kg, 
Kalau timbang pun tetap 45kg, 
Makanlah macam mana banyak pun... tetap 45kg
Tapi sekarang ??? dah up lagi 3kg !!! huwaaa 48 dahh :(
Sampai kan tunang duk perli bila emma asyik makan je...
Mana tak nyer... kemain duk makan,
Asal keluar je... cakap lapar, dah lapar tunang bawak pegi makan...
Lepas 3 jam, lapar lagi... macam mana tu ???
Pernah one day tu emma makan nasi then nak tambah lagi...
Incik tunang bawak lari periuk nasi !!! huwaaaa jahat nyer,
Dia cakap peha dah macam Fafau dahhh !!! opsss
Bila dengar je, terus esok paginya bila bangun tido buat excercise !!! 
Nanti tak muat baju pengantin :p

Emma Esa

www.tips-fb.com

MH 370 - Hari ke 3



Assalamualaikum uoals,


Misi kehilangan MH370 masih belum terjawab
Pencarian diteruskan untuk hari ke 3
Kepada yang buat fake entry, post benda yang tak sahih
Please stop it !!!
Kesiankanlah keluarga mangsa yang menunggu dengan penuh harapan !!!


www.tips-fb.com

Saturday, March 8, 2014

MH370 - TRAGEDI DI BULAN MARCH 2014



Assalamualaikum uoals,


08 March 2014,
Bangun pagi di kejutkan oleh berita pesawat hilang,
MH370 Pesawat Malaysia Airlines  yang berlepas dari KL - BEIJING tiba-tiba hilang dari radar,
Kemana menghilang ???
Lebih dari 15 jam operasi mencari di lakukan,
Namun masih belum di ketahui,
Pelbagai spekulasi yang ada,
Tapi belum mendapat kesahihan lagi !!
Hanya Allah swt yang mengetahui di sebalik kejadian yang tersirat.

INSYAALLAH

www.tips-fb.com

Thursday, March 6, 2014

# Bride-to-be ~ 100 days



Assalamualaikum uoals,


Kemain duk menghintung hari, # 100 days # 
NERVOUS ???
Gila tak nebes ??? 100 hari tu dah macam-macam rasa
Betul ke tak nie,
Ek eleh.. betul lahhh.. memang rasa gundah gulana, suka, bahagia, takut, risau,
" Makan tak kenyang, mandi tak basah, tido tak lena " 
Yang tu memang tak betul !!
Walaupun hati ada pelbagai rasa
Tapi Makan tak kenyang ???
Memang taklah.. makan kenyang jer, siap tambah-tambah lagi !!
Mandi tak basah ???
Rasanya kalau masuk bilik air tu, emma lah yang paling lama... selagi tak kena ketuk pintu bilik air selagi tu tak keluar kot :)
Tido tak lena ??
hehehhe memang tak lahh, pantang letak kepala kat bantal bucuk confirm lelap !!


Entry Bride - To - be :)
# Bride - To - Be
# Kursus Pra Perkahwinan
# HIV Test
# Lokasi majlis

www.tips-fb.com

Tazkirah malam jumaat



Assalamualaikum uoals,


Ingat lagi before incik tunang balik tadi
Semata-mata hari nie semangat masak daging black pepper
Dah berhari-hari incik tunang suruh buat
Konon-kononnya sedap walaupun pedas !!
Wahhh bangga jap dah pandai masak sikit !! hehehe

Incik tunang : Saya nak mintak something boleh tak ???

Me : Apa dia ???

Incik tunang : Start esok, jangan tinggal solat boleh tak ???

Me : glupppp ... lidah terkelu !!

Incik Tunang : Kalau tak boleh nak buat 5 waktu, buat sekali sehari pun tak pe. Jangan tak solat langsung !!
                      Sekurang-kurangnya awak boleh tolong diri awak and mak ayah awak !!

Me : Terdiam

Incik tunang : Dunia dah akhir zaman. Macam-macam yang kita dah tengok terjadi. Saya just boleh mengingatkan.

Me : InsyaAllah.


Emma bukanlah hamba Allah yang sempurna, solat tak pernah tinggal, tak buat dosa. Tapi kadangkala syaitan nie duk bisik-bisik jer kat telinga.  Kadang-kadang tu dah cakap nak solat, tapi duk tengok tv lagi...!! InsyaAllah, azam nak penuhkan waktu solat. Semoga mampu menahan setiap godaan makhluk bertanduk !!!

www.tips-fb.com

~ Alhamdulilah



Assalamualaikum uoals,



Kadangkala rasa bersyukur bila apa yang kita nak kita dapat
Kadangkala kita lupa bila dah dapat apa yang kita nak !!
Ingat lagi,
Dulu... bila hati terlalu kecewa
Menanggis dan berdoa
Agar suatu hari nanti
Allah makbul kan doa
Alhamdulilah,
Satu per satu Allah makbulkan doa

Dulu, 
Bila mama suruh pakai tudung
" alaaa mak, nantilah... tak nak jadi hipokrit !! "
Tapi bila Allah bukak kan hati
Mama orang pertama yang emma tunjuk
" Mama, cantik tak ???? "
Bila ingat balik,
Pernah ada rasa nak bertudung
Tapi...
"arghhh, panas lahhh " (tu baru panas dunia !!!)
Tapi....
"Kumpul stok tudung dululah..." 
Tapi....
"Aku tak nak jadi hipokrit lah" (weh, tak malu ke dengan Allah ???)


Sekarang,
Hipokrit ??? 
Seikhlas hati tanpa ada paksaan !!
Kumpul stok ???
Setiap dapat gaji confirm shopping tudung !!
Panas ???
Tak rasa pun panas walaupun bertutup. Sedangkan kadangkala bertudung di tengah panas terik, still rasa macam ada angin sepoi-sepoi pada bahagian kepala kita. Serius !!!

Cuma...
Bila agaknya kemalasan nak update balik blog nie,
Sesi keluarkan semua gambar yang tak bertudung tu yer ???
Haiiiiii, incik tunang dah banyak kali bagi hint dah nie ... :(


www.tips-fb.com

Wednesday, March 5, 2014

Bride To Be - HIV TEST


Assalamualaikum uoals,


Nurse : Ni perkahwinan yang ke berapa ???

Terkelu jap ?? memang dorang akan tanya soalan macam nie ke ???

Emma : Yang pertama :)

Nurse : Sakit sikit tau, meh jari...... 

Emma : Okay.....(relakan jer lah jari kena ketip ngan jarum tu.... pedih gak ekkk, )

Nurse : Start last week, mana-mana pasangan yang nak buat HIV Test kena bayar RM 30.

Emma : Aikkk, bukan FREE ke nurse ??? sah-sah dalam form pun dah tulis PERCUMA ???

Nurse : Entah, kteorang pun tak tahu kenapa.  Sebab dapat arahan dari atasan minggu lepas. Tapi HKL je yang kena bayar. Tempat lain tak ada pun !!! 

Emma : Macam tu pulak ??? 

Nurse : Kalau awak nak marah ke atau nak buat aduan kat atasan awak boleh je buat.  Kteorang tak marah pun. Tu memang hak korang !!!

Emma : Kalau buat aduan boleh dapat balik tak RM 30 tu ????

Nurse : #%&!????


Tanya kat tunang, nape kena bayar ekk ??? dia pun tak tahu kenapa !! kalau nak kata KIT HIV TEST tu dorang tak dapat supply dari KKM, Harga kit tu pun baru 20 sen.... apa yang mahal sangat ??? even KIT tu tunang duk main lastik-lastik je dengan staff dia kat PPUM. 

So apa motif nak bayar RM 30 kat Hospital Kerajaan ????


www.tips-fb.com

Bride to Be ~ Kursus Pra-Perkahwinan



Assalamualaikum uoals,


Bride to be in da house :) 

Dah lama  tak berblog, entry asyik simpan dalam draft je. Sekali keluar, hope korang tak jemu nak baca :)

Kononnya nak amik kursus Pra - Perkahwinan kat Masjid Negara, Semangatlah duk booking secara online. Mentang-mentang semua nya di hujung jari, "Hanya satu Klik semua boleh jadi !!" Betul tak ??? Lastly, sehari sebelum kursus, dapat mesej lokasi kursus di tukar ke Pusat Perkahwinan Wanis kat Jalan TAR (Sebelah Lotus Restaurant).  Dengan yuran pendaftaran RM 80, korang akan dapat makan roti canai dan teh tarik untuk minum petang dan breakfast, Lauk Ayam, curry and sayur serta air sirap limau untuk lunch :) alhamdulilah.

Sesi kursus dari Sabtu (2.30pm - 7 pm) Ahad (9.00am-6pm).  Sampai je kat tempat kursus,  Mak aiii kemain ramai pulak manusia yang duk berkursus.  Ada yang memang nak kawin.  Ada yang saja-saja je datang.  Macam-macam orang ada Tua, Muda...daan kebanyakkannya adalah yang bergelar student.  Dah lah tak de geng !! tapi tetiba mulut nie rajin pulak duk tegur sorang perempuan nie, cun jugaklah... sopan, lemah lembut and pemalu jugak orang nya.  Student UITM Shah Alam, tengah buat Master on Fizik..Mastura namanya. Sepanjang dua hari tu  emma, tunang, Mastura and tunang dia berempat je la. Makan ke time rest ke, time solat ke, sama-sama buat !!! Tapi sayangnya, dua hari duk lepak sama-sama. Masing-masing lupa nak tukar contact number. Sudahnya, terputus dah hubungan kteorang :(

Lepas register je... kteorang dapat file and dalam file tu ada satu buku, katalog, and pen !!!  Rasanya lepas nie dorang kena letakkan gula-gula sekali !!!  Biasalah kalau dah duduk lama-lama dengar ceramah ustaz-ustaz nie  Confirm korang rasa sangat mengantuk !!!  Ada penceramah yang memang best bila dia bagi ceramah !!  Buat semua tak kering gusi... kemain nak gelak jer !!  Mana tak nya, main lepas je dia cakap...
Lebih-lebih lagi isu first night !!! wahhhh kemain ekkk.  Yang lelaki kemain gelak...  Yang perempuan ada yang malu-malu...  Emma ??? hahahaha buat tak de perasaan je !!!  Tapi bila tang penceramah yang membosankan.....  Korang confirm rasa nak tidur dah time tu...  Mulalah ada yang main hp...Ada yang sempat lagi main Candy Crush... kemain kaw bile dengar "sweet...sweet...sweet "



www.tips-fb.com

Bride to be ~ Lokasi Majlis



Assalamualaikum uoals,

101 days more left, bakal meninggalkan zaman "anak dara"  bermakna bakal bertukar status.  Serius dalam tempoh 101 hari lagi (kemain duk mengira) kepala otak nie memang dah pening and tension jugaklah.  Yer lah kita kawin just sekali, bukan nak berkali kali. So emma nak buat yang terbaik dalam hidup emma.

Hari-hari duk google sana sini, saat yang agak menyeksakan bila nak cari lokasi majlis.  Memandangkan kawasan depan rumah nie merupakan laluan utama, so kalau tutup jalan semata-mata nak pasang khemah confirm Kampung Bharu nie jammed !!! so, untuk tak menyusahkan ramai pihak emma and ayah discuss nak buat kat dewan jer.  

Okay nak share dengan korang semua yekkk :)

Dekat Kampung Bharu nie just ada dua dewan jer.  Satu dewan kat Jalan Raja Muda Musa (sebelah sekolah agama) and satu lagi kat Jalan Hamzah (dekat dengan Maybank lama).  Okay, sakanlah duk mencari contact person yang jaga dewan tu... ayah pulak tak ada contact number person in charge tu. So call member emma coz dia baru je buat majlis kat situ.

Hahahhaha yang paling best nyer bila dah dapat contact number, terus call tanya pasal dewan.  Dewan Jalan Muda Musa dah fully booked !!! Okay, terpaksa reject walaupun sewa dewan agak murah RM 150 jer. Then call pulak Dewan kat Jalan Hamzah, still available lagi date yang emma nak !! Sewa agak mahal sket walaupun dewan agak kecik !!! Tapi kteorang reject jugak coz dewan kecik and tak berbaloi coz kena pasang khemah extra lagi !!!

Konon nye nak buat theme ala-ala garden, tanya kat ayah kalau buat kat Titiwangsa okay tak ??? ayah suruh call dulu. Alahai sayangnya sebab dah fully booked !! Rasa tension pulak, kemain besar Titiwangsa tu pun dah fully booked ??? orang tu cakap dua tahun lepas lagi dorang dah booked !! okay FINE !!!

Duk belek punya belek kat google.  Then ternampak pulak satu dewan nie.  Okay jugak coz dah prepare Meja, Kerusi, PA System, Ada Air Cond lagi... Sewa dia RM 1500. Tanya kat ayah, then ayah kata ok coz dah jimat tak payah nak sewa khemah n meja / kerusi !! Call tempat tu, alhamdulilah rezeki... tak ada orang booked lagi. Terus cepat-cepat lock date yang kteorang nak !!!

InsyaAllah, June nie majlis akan berlangsung di Wisma Sejarah :)



:) sangat bersejarah dah nie 
www.tips-fb.com