-->

Google+ Followers

Monday, November 20, 2017

Pengalaman bersalin kali ke 2 ( part 2 )


Sambung part 2 pulak ye dari PENGALAMAN BERSALIN KALI KEDUA

Time nak pergi hospital tu pun aku okay lagi lah, boleh lagi tahan sakit tuuu... Aku tengok muka zam relax jeee. Tak macam dalam drama melayu pun bila isteri nak bersalin, suami dah kelam kabut. Hehehe sempat lagi dia gurau dengan aku

" boleh jalan tak ?? Nak daddy dukung takkk ??? " 

Sampai je kat hospital,  zam pimpin tangan aku sampai kat zon PAC, aku bagi buku pink kat staff nurse then dorang suruh aku masuk dalam. Zam time tu pegi parking kereta dulu. Tinggallah aku sorang-sorang kat situ. Fuhhh meremang bulu tengkuk aku time tu. Dorang tanya lah macam-macam soalan macam ada tanda-tanda ke, sakit macam mana, then sorang lagi nurse pegang perut aku sebab nak kira contraction. Sambil tu dorang tanya lah first period bila, family history semua tu. Setiap kali contraction datang aku tarik nafas dalam-dalam. Segala tips yang aku google aku apply.


Dan bila dorang nak check bukaan tu aku dah nervous. Tapi buat muka relax lagi sebab layan contraction tiap 5 minit tuu... Datang nurse and sorang doctor lelaki bangsa india. Ehhh, memang doctor on duty semua india kot time tu. Dorang nak check bukaan. Mula-mula nurse yang check. 4cm !!! Then doctor india tu pun macam doctor practical je sebab dia tak tau macam mana nak check !!! Okay fine, confirm sakit sebab dia tak reti nak check !!! Time nurse check tu relax-relax je rasa senak perut sikit. Tapi doctor india nie duk check, alahaiiii sakit lahhhh. Lama pulak tuuuu !!!! Ishhhh. Lepas tu dia panggil doctor pakar untuk check !!! 4cm jugak then dia buat scan baby in good condition. So aku kena masuk wad dulu memandangkan belum cukup bukaan. Merasalah pakai uniform pink lagi. Hehehehe

Masuk je wad, zam balik kejap sebab dia risau Anyssa demam kat rumah. So aku layanlah contraction sorang-sorang. Kejap aku baring ke kiri, kejap ke kanan, kejap duduk. Tiap kali contraction datang aku gengam je tangan aku. Akak katil sebelah pandang je aku sebab tau aku tengah tahan sakit. 

Zam datang pukul 12, time tu aku dah message dia cakap sakit sangat !!! Aku cakap kat nurse yang rasa sakit sangat !!!  Doctor check, bukaan baru 5 cm. Tapi sebab aku dah sakit sangat dorang decide hantar aku ke labour room. Sebelum transfer labour room zam suapkan aku roti dengan air milo.

------------------continue part 3-------------
www.tips-fb.com

Monday, July 24, 2017

Pengalaman bersalin kali kedua


Malam tu aku rasa semacam je, 

"Dy, nape malam nie rasa lain macam jeeee.... "

" Haaaa pukul 1-2 pagi nanti awak sakit nak bersalin lahhh tuu !!!"

"Dy, jangannnn... Barang nak bawak pegi hospital tak kemas lagiiii... !-!"

Dan memang betul pun apa yang Zam cakap, pukul 1.30am aku rasa something. Rasa macam nak kena gastrik pun ada mula-mula tu. Aku relaks lagi... Malas nak amik pot sangat. Aku sambung tido. Time tu aku fikir yang aku penat sebab siang tu ada kenduri kat rumah.



Pukul 3 pagi aku terkejut lagi. Aku dah mula rasa sakit da. Aku kira timing dia. Haaa time ni lah bergunanya apa yang aku belajar dengan google. Hehe .... Sampailah pukul 4 pagi, aku dah rasa sakit yang buatkan aku menggigil. Time Anyssa dulu aku boleh gelak-gelak serah diri kat hospital sebab overdue. Haaa kali ni memang betul-betul merasa !!!


Sebab dah tak tertahan sakit pukul 5.30 pagi aku kejut zam !!! Dia pun penat sangat. So tak sedarlah aku duk sakit perut sampailah aku kejutkan dia. Dalam mamai-mamai dia boleh fikir aku main-main !! Tapi bila dia tengok muka dah berkerut tu dia tanya "Nak pegi hospital tak ???"

Selamba je aku jawab "kejap lagilahhh ". Memang aku tak nak pegi awal-awal sebab aku serik jadi experiment dorang !!!!

Sampailah pukul 7.30 pagi aku memang dah tak tahan. Then aku ajak dia pegi hospital. Masa tu aku dah rasa contraction setiap 5 - 10 minit. Aku cakap kat zam nak mandi dulu. Time aku mandi zam kejutkan angah and mama. Aku keluar toilet dorang tanya ada darah ke lendir ke. Aku cakap tak de, tapi dah sakit setiap 5minit. Terus mama suruh angah buatkan milo and telur separuh masak. Bila rasa sakit mengatasi segalanya, nak telan makanan pun payah. Aku borak-borak dengan mama and angah moga-moga kurang rasa sakit tuuu... Hehehe time tu jugaklah akak aku ateh tolong keluarkan barang-barang nak bawak pegi hospital. Harap akuuu ???? Hampehhhh, konon mood tak sampaiii lagi. Padehal berat hati nak tinggalkan Anyssa !_! Haaa nampak tak feeling mak-mak dah sampai.... Hehehe


---------------Continue part 2---------------





www.tips-fb.com

Friday, February 24, 2017

Avilion Legacy Melaka mengecewakan !!

Assalamualaikum uoals,

Baru-baru ni aku sempatlah bercuti dengan keluarga kecik aku ke Melaka. Mula-mula aku dengan zam ingat nak booking Hotel The Pines atau The Shore. Tapi ntah kenapa ataupun leka sikit tengok keunikkan bangunan hotel Avillion Legecy nie yang ala-ala heritage dan pergi pulak bercuti kat negeri bersejarah kan !!! 

Kenapa aku boleh cakap ianya salah satu hotel yang mengecewakan dan tak setanding pun dengan 4 star hotel yang lain !!! Tuuu diaaa... Okay, aku boleh explain kat korang kenapa walaupun ada banyak bad review jugak pasal hotel nie. Tak payah nak google sangatlah. 


1) Unwelcome visitor
Di mana waktu korang park kereta depan lobby hotel pun memang tak ada staff yang akan sambut korang !!! Even pak guard pun akan buat korang rasa, eh boleh ke tak parking kereta kat sini ??? 

2) Bell boy hanya pandang korang angkut berbeg-beg tanpa ada rasa nak membantu. 

3) Front desk yang kurang mesra
Korang sampai je kat reception counter, jangankan senyum.. Greetings pun tak ada tau !!! Zam pulak yang duk tanya itu ini untuk dapatkan info tau tak !!! 

4) Hotel untuk corporate !! Not for family !! 
Once zam tengah register, aku melayan Anyssa. Biasalah bila kanak-kanak teruja tengok something new mestilah berlari-lari sambil ketawa. Then a few people kat situ pandang kteorang semacam je. Cara pandang macam "eh, kteorang ada duitlah nak bayar hotel mahal-mahal!!!"

5) Keluar je lift, on the way nak ke bilik. Walkway agak sunyi dan suram. At least pasanglah speaker then mainkan lagu Kenny G ke, ok jugak. Sampaikan Anyssa pun cakap " daddy, takutlah..." oh ya, carpet walkway agak smelly. Bau kasut or stoking something. 

6) Condition bilik memang tip top. Walaupun a few furniture dah lama then dorang cover pakai glass. Hahahaha don't talk with interior designer okay !!!! So far okay lah, tak menganggu pun.

7) Cadar, bantal, selimut agak berbau. Means bau kepala orang !! Haaa macam dorang tak cuci pun benda-benda tu. Just kemaskan je. Aku dengan zam tido, bantal alas dengan kain !!! 

8) Breakfast no variety
Bayar mahal-mahal tapi breakfast simple nyaaa... !! Aku pegi hotel 3star kat Pd before this pun breakfast kemain meriah. Then nak makan pun tak de nak cover-cover. Even sudu dengan pinggan berlaga pun staff akan pandang. Aipppp 

Haaaa, tu je lah aku nak complained pasal hotel nie. Tapi part yang paling best adalah Swimming pool dia !!! Aku bagi 5 star... Hahahha sebab haritu kteorang je yang conquer swimming pool tu. Hahahah tak ada orang pun !!! 


www.tips-fb.com

Monday, December 19, 2016

5 Sebab Kenapa Perlu Hadir ke Malaysia Wedding Festival (MEFA) Disember ini


Assalamualaikum,

Hi uoals, biasanya bulan Disember memang selalu orang kaitkan dengan bulan "kenduri nasi minyak". Maklumlah, kan dah hujung tahun, cuti sekolah pulak masa nie. Kali nie Emma nak share dengan korang mengenai satu event buat bakal-bakal pengantin yang masih lagi tercari-cari vendor-vendor yang boleh membantu korang untuk majlis hari bahagia korang nanti.


Malaysia Wedding Festival (MEFA) akan menemui bakal-bakal pengantin pada 23 Disember hingga 25 Disember dengan pelbagai pakej dan tawaran yang menarik!! 

Kenapa anda perlu hadir ke Malaysia Wedding Festival (MEFA) ?? 

»» Berlangsung di lokasi yang strategik dan selesa iaitu di Pusat Konvokesyen Shah Alam (SACC). Lokasi yang selesa dan berhawa dingin boleh membantu bakal pengantin membuat pilihan dengan bijak hanya di bawah satu bumbung !! 

»» Melibatkan 60 vendor dan terdapat 100 booth yang boleh memberikan bakal pengantin membuat pilihan yang tepat melalui pakej yang di tawarkan !!


»» Peluang kepada pengunjung untuk memenangi hadiah yang disediakan dan juga hadiah lain termasuk pakej honeymoon ke Krabi, Bali dan Maldives, Peluang tajaan perkahwinan sehingga Rm 100,000. Haaa mana tahu ada rezeki untuk bakal pengantin. "Tuah ayan nampak di kaki, tuah manusia tak siapa tahu".



»» Peluang untuk mendapatkan beg cenderahati kepada 1000 pengunjung yang terawal. Haaa selalunya kalau dalam beg cenderahati nie mesti ada banyak gift dan voucher. 

»» Berpeluang menyertai pelbagai aktiviti menarik seperti pertunjukkan fesyen baju pengantin, pertandingan hiasan dulang hantaran dan sebagainya.



Apa tunggu lagi ??? Sila tanda kalendar korang tau !! Dan yang penting jangan lepaskan peluang demi hari bahagia korang !!!

Senarai Penaja

Wedding.com.my (Rakan Media)
Majalah Pengantin (Majalah Rasmi)
Bercinta Selepas Nikah (Kerjasama)
Wedding Ministry Kuala Lumpur (Pentas Utama)
Ainuddin Hata (Fotografi Rasmi)
Foto Santai (Photobooth Rasmi)
Honey Vacation
Mega Bridal Creations
Botol Kacang Easy
Yann Rifft
Laman Kayangan
Sweet Pictures
EDM Events & Photography
De Gemilang Catering
KAY Gifts
Shahmie Catering & Event
Kashfi Zulkufli
KRULMATRIC Photography & Videography
Wens
Nana Bridal Boutique & Beauty
Coffee Corner Faizal Azzuri
Maldives4u
Istana Putih By Gee Cantik
Elenore Studio
Tepak Estate Venues & Even

Website : www.meta.my
Facebook : Malaysia Wedding Festival (MEFA)
Instagram : MEFA Pengantin
Pertanyaan : +6012-3871775
www.tips-fb.com