-->

Google+ Followers

Friday, January 9, 2015

Berat naik mendadak ketika mengandung !!!



Assalamualaikum uoals,


Entry pertama tahun 2015, permulaan tahun yang di harapkan membawa sejuta pelangi untuk emma, suami dan family.. InsyaAllah

Alhamdulilah, usia baby dalam perut pun dah 28 minggu. Sekarang nie dah boleh nampak perut dah.. tapi ramai yang cakap perut emma kecik je berbanding dengan perut orang lain yang pregnant dah 7 bulan.  -_-! Tak kisahlah, janji baby sihat and mummy baby nie pun sihat. InsyaAllah.

Dua hari lepas, pergi check up !! hahahaha kena marah dengan nurse sebab berat badan naik dengan drastiknya !! before nie check up baru 54 kg, sekarang dah 58kg !!! haaaaa naik 4kg, mana nurse tak marah !! time tu tak pasal-pasal kena bebel dengan nurse !! Sudahnya, esok tu kena datang balik untuk minum air gula for the 2nd time !!! -_-!! Yukksss


Tapi, tang minum air gula tu dah tak rasa nervous sangat macam first time dulu. Yerlah dah ada experience minum, so dah tau apa rasanya. Suka atau tak kenalah telan jugak !! Perisa oren uoals -_-!! Yang paling merisaukan bila nurse cakap " awak boleh kena diabetis nie !!! , risiko kena sawan !! , Baby meninggal dalam perut !! " ohhhh tidak !!! serius sangat tak sanggup nak dengar !! time tu rasa macam nak menanggis pun ade. Tapi tahan je lah depan nurse tu buat muka budget-budget cool, padehal dalam hati tu.....Allah je yang tau !!! -_-


Sudahnya, kena datang check BP | HB | jantung baby seminggu dua kali.  Haaiii lah anak, risau dah mummy nie !!

Ni pun dah rasa baby kurang nak bergerak !! kalau tak sehari tu memang aktif bergerak, lebih dari 10 pergerakkan !! Tapi sejak minum air gula hari tu ... dia dah slow, tapi zam cakap time malam dia aktif !! Tang malam memang emma tak sedar sangat coz emma sekarang nie kalau dah tidur memang tak sedar dah !! Zam lah yang sedar sebab dia slalu tidur lambat then dia suka cakap atau main-main dengan baby !! Pernah dengar jugak yang ada ibu mengandung nie cerita yang anak dia one day tu tiba-tiba tak bergerak langsung !! Kalau gerak pun slow and sekejap je. So dia terus refer kat Pusrawi then doctor check baby tengah tidur and dia dah switch dia punya time !! so siang tidur malam berjaga !!! 

Ni bila baby kurang bergerak dah rasa macam risau jer.. sape tak sayang anak oiii.. ingat senang ke nak dapat ??? -_-!! bila cakap kat zam, then zam cakap jangan risau and sebab baby nak membesar !! Esok ada check up lagi !! Hope baby okay !!! 

Mummy | Daddy sayannggg baby !!! ^_^ mmuuuuahhh






www.tips-fb.com