-->

Google+ Followers

Sunday, May 24, 2015

Kronologi melahirkan Princess Anyssa (part 1)


Assalamualaikum uoals,

Hiiii korang semua, lama jugak menyepikan diri kan ???  Maklumlah sejak jadi mak mak orang ni memang kemain busy.. Dan rasanya dari duk berkepit dengan laptop and handphone lebih baik emma duk berkepit dengan anak sendiri kan ?? Kalau boleh 24 jam nak hadap muka anak je.. Hahaha;-)

Okay, rasa nya nak share dengan korang pengalaman emma lahirkan cinta hati nie... Tapi sebelum tu emma nak warning korang awal-awal, kalau korang rasa ape yang emma nak share nie korang rasa lucah atau tak senonoh ke bermula dari ayat nie.. Sila jangan teruskan bacaan korang yer. >-<!!

Mengikut kiraan nurse and application dalam henset sepatutnya due date emma 8 april 2015, tapi sepanjang tempoh hampir-hampir dengan date tu memang emma tak lah rasa nak bersalin lagi pun.. Kalau nak kata tanda-tanda ke... Jawapannya emma just pernah rasa  "Broxton hint" jerrr... Rasa feeling sakit tak berapa nak sakitlah. Selain dari tu memang tak de. Sampailah due date emma boleh teman ayah and mama emma pegi medical check up lagi... Hari-hari duk tanya zam.... "  bila baby nak keluar nie ???" Then emma pegi check up kat klinik ibu mengandung terus dapat surat serah diri kat hospital by the next day sebab baby dah delay 6 hari. Maka bermulalah episod serah diri kat hospital. -_-!!!!

Esok tu 14 april 2015, terus dengan rela dan gundah gulana nya serah diri kat HKL. Maka episod serah diri bermula.... Sampai je kat HKL, memang muka tak rela dahh... Rasa nak nanggis pun ade. Nurse tanya macam-macamlah.. Bila last period, first time period waktu umur brape ?? Anak ke berapa nie?? Ade sakit pape tak ?? Tahun bila kawen ?? Padehal semua tu dah ade dalam buku pink dah... Biaselah kalau kat hospital 15x korang kena jawab soalan yang sama. Then dorang check bukaan !!! Okay fineeee, memang tak rela langsung lebih-lebih doctor yang check tu doctor lelaki..... Ya Allah, malu nyer... Nak mengangkang depan doctor lelaki -_-!!! Tak rela langsung kaw !!! Tapi redha jer la.. Nasib baik ade doctor perempuan jugak yang pantau. Time nak seluk tarik nafas dalam-dalam... Konon ikut tips supaya tak rasa sakit !! Tapiiiiiiiiiiiii......Perghhhh doctor lelaki buat tak sakit sangat. Tapi doctor perempuan buat...... Mak aiiii ngilu nyer... Bukaan baru 1cm. Tapi dah overdue terus kena admitted ward. Merasalah pakai uniform pink -_-!!

Masuk ward doctor pakar check and decide nak induce esok paginye... Malam tu tak boleh tido, kemain risau... Surah mariam jadi peneman malam tu... Esoknye, pukul 4-5 pagi nurse check CTG. Lepas azan subuh doctor terus induce... Time tu bukaan baru 2 cm...

Pukul 7 pagi dah rasa contraction, time tu mula rasa perut tu memulas. Nurse datang check Ctg then detect ada contraction. Dorang pelik

 " baru sejam masuk ubat awak dah ade contraction??"

Mulalah dorang check CTG setiap sejam sampailah pukul 11.30 pagi. Dari pukul 7 sampai pukul 11.30 pagi tu, menggigil tahan rasa contraction. Time nie emma sorang-sorang coz zam tak datang lagi. Setiap kali rasa sakit contraction, emma peluk kuat-kuat bantal. Dalam hati tak lekang sebut kalimah Allah. Ayah call cakap nak datang time melawat, emma tak bagi... Huwaaa nanti nanggis -_-!!!

Pukul 1 doctor check bukaan baru 3cm tapi doctor pelik bukaan lambat tapi contraction kuat !!! Terus decide masuk labour room. Time tu zam baru sampai... Amik barang then terus ke LR. Sempat cuci mata tengok...

"Owhhh macam ni rupanya LR.... Hehe ada banyak bilik rupanya..."

Sepanjang nak ke bilikbdalam LR dapat lah tengok and dengar setiap bilik macam-macam suara, ada yang tengah mengerang, menjerit, sebut Allah, ada yang tengah riuh macam tengok bola, sepanjang tu buat hati rasa..Allah !!!!

"Macam mana pulak nasib diri sendiri ??? "



~~~~~ to be continue Part 2 ~~~~~








www.tips-fb.com