-->

Google+ Followers

Wednesday, August 28, 2013

Berehat seketika di BALI (Pergunungan gunung berapi - Ubud)



Assalamualaikum uoals,


Okay sambung lagi untuk hari yang ke dua di BALI
Lepas melepaskan rindu dan dendam main air kat laut...
Rest, then bersiap sedia untuk mengisi perut yang memang tahap kelaparan
Bila dah kenyang,
Maka perut pun dah tak berdondang sayang...
Sementara tunggu pak supir datang amik kteorang...
Sempat snap gambar hotel jap...

view swimming pool from my room :)


Bergerak ke kawasan pergunungan pulak...
Kali nie semangat nak ke Ubud..
Dengar-dengar kat sana terkenal dengan silver
Sambil tu rasa nak tengok persembahan kebudayaan BALI yang agak menyeramkan :)
Bila sampai kat Ubud.. 
Memang kemain banyak silver yang di jual dengan harga yang SANGAT murah :)
Apa tunggu lagi ????
Borong lah dari atas sampai ke bawah duk membeli.. 
Pakainya ??? tak tahu bila... heheheh biasalah perempuan kan suka membazir :)
Sepanjang jalan ada pelbagai deretan kedai yang jual dari tradisional hingga ke moden 
Bali merupakan pusat perlancongan...
So kalau rasa nak shopping something yang interesting sangat susah nak cari...
Sebab apa ??? tu kan kawasan pantai !!!
Bila tengok balik... banyak jugak barang yang ada kat KL...
But bila tang yang unik tu kita jumpa...
Memang kita akan rasa sangat kagum sebab dorang ni sangat kreatif
 

Ubud town :)


Sementara tunggu persembahan kebudayaan...
Lepak makan jap kat " Dirty Duck Restaurant "
Menu utama restaurant nie adalah " ITIK "
Urmmmm tak pernah makan itik...
So, this is my 1st time try makan... :)
Rasanya ???
Urmmm bolehlah... tak kena langsung dengan tekak den :)

 Konsep restaurant nie adalah tradisional..
Bila kita masuk je... kita boleh pilih tempat kita nak...
Sama ada nak duduk secara santai kat gazebo bersebelahan dengan sawah padi...
Atau dalam restaurant...
Tapi kalau nak tempat sebelah sawah padi tu...kena booking awal-awal
Confirm fully booked !!!
Nasib baik ada rezeki hari tu...
Tapi sementara tunggu makanan sampai...
Snap-snap gambar dulu..
Sibuk duk snap...nyamuk pun kemain nak interframe...alahaiiiiiiii



www.tips-fb.com

Berehat seketika di BALI (KUTA BEACH)


Assalamualaikum uoals,


Semangat nak update blog lagi... hehehehe
Okay, jom baca sambungan entry seterusnya...

Lepas jalan-jalan kat KUTA Town,
Hari kedua pagi-pagi dah bangun...
Semangat bangun pagi-pagi...
Kat BALI pukul 5 pagi dah cerah !!
Kalau kat KL sah-sah gelap lagi...
Bayangkan pukul 5 pagi dah keluar bilik hotel then pagi kedai...
Pagi-pagi... bangun terus cuci muka and gosok gigi je...
Dalam hati dah plan... tak nak mandi shower...
Nak mandi laut...

 
 
Huwaaa laut china selatan yang terbentang indah... !!! cewahhh kemain kau !!!
Otw balik dari kedai...
Ada lah penduduk BALI ni tegur !!
Then borak-boraklah kejap...
Korang nak tau something tak ????
Ada ke patut dia boleh cakap...

" are u coming from Jepang (Japan) ????

Bila masa pulaklah dari Jepun nie ???
I'm proud to be Malaysia Citizen okay !!!

Maybe sebab pagi-pagi kot..
Keluar dengan mata sepet nyer lagi...
Hehhehehe mata dah memang sepet, 
Bangun tido lagi tambah sepet.... :)



Entry sebelum nya :






www.tips-fb.com

Tuesday, August 27, 2013

Berehat seketika di BALI (KUTA)



Assalamualaikum uoals,

Pulau BALI merupakan salah satu pulau yang terletak di Kepulauan JAWA dan LOMBOK
Agama rasmi penduduk BALI adalah beragama HINDU
Jadi tak hairanlah di setiap penjuru dan ruang di penuhi dengan pelbagai jenis patung.
Patung-patung mewakili setiap " semangat " dan " kepercayaan " yang tersendiri

Okay, once dah berehat-rehat atas tilam yang sangat empuk dalam bilik hotel,
Lepas berendam dalam Bath Tub
Lepas memanjakan diri dengan aromaterapi lavender.. hehehhe
Now...
Masa untuk round bandar Kuta !!!


Disebabkan hotel dah betul-betul kat bandar Kuta,
So kteorang just jalan kaki je pusing satu town !!
 Ada macam-macam kedai kat situ...
But kadang-kadang timbul rasa kesian bila dorang begitu mengharap pelancong datang beli kat kedai dorang
Tapi sila berhati-hati !!!
Coz bila kita dah mula tawar menawar kat satu kedai then kita dah macam nak beli
Tiba-tiba tak jadi beli....
Dorang akan ikut kita sepanjang jalan paksa kita beli barang dorang jugak !!!
Situasi macam nie pernah terjadi bila salah seorang dari kitaorang sibuk duk tawar harga
Biasalah dorang pun tak pandai sangat cakap English..
Main tawar pakai kalkulator...


Hehehe padehal taklah besar mane pun !!
Tapi bila dah duk jalan keliling town.. singgah sana sini...
Memang kaki nie rasa ...
" alangkah indahnya bila dapat massage kaki..... "



Taraaaaa... nilah SPA yang membantu meregang-regangkan urat kaki... hehehhe
SPA yang bercirikan tradisional...
Design pakai buluh jer pun !!!!


Lepas ke Spa...
Sempat pergi kat satu kedai yang memang feveret emma !!
Lalalal duduk dalam tu berjam-jam semata-mata duk belek aksesori rumah :)
Serius, memang rasa tak nak keluar je dari kedai tu...
Tengok kat luar macam tak best je...
Masuk dalam terus terpukau !!!
So apa lagi ???
Jommm memborong !!!! :)


Jom baca : " Berehat seketika di BALI "






www.tips-fb.com

Thursday, August 22, 2013

Berehat seketika di BALI


Assalamualikum uoals,

Sibuk duk mendelete item-item dalam external
Tiba-tiba ternampak pulak gambar time bercuti kat bali dulu...

Opsss sorry, time nie emma masih belum bertudung !!
Okay sambung cite,
Penerbangan dari KLIA ke Ngurah Rai mengaambil masa dalam 2 jam 30 minit..
Sepanjang dalam flight tu... hanya Allah jer yang tau apa perasaan nya...
Cantik sangat ciptaan Allah..


Sampai je kat airport dah semangat teruja tu kemain tinggi...
First time pegi negara oranglah katakan...
Tapi nak lepas dari bahagian imigresen dorang memang kamain lama..
Nak on hp pun tak boleh lagi time tu...
Lepas je keluar airport... dah nampak dah orang pegang paper tulis nama kteorang !!!
Hehheheh kemain kau.... siap ade bunga lagi... ngehehehehhe dah rasa macam pegi Hawaii pulak !!



Hehhehe cantik tak hotel nie ???
Emma stay kat VINA HOLIDAY VILLA
Betul-betul kat tengah-tengah bandar KUTA
Kalau tengok kat luar...serius sangat menyeramkan !!
Tau sebab ape, banyak sangat patung !!
Dah lah tengok patung tu semua muka garang- garang !!
Tapi bila masuk dalam...
Makkkk aiii kemain cantik lagi...
Dalam hati rasa...

" alangkah bestnya dapat tidur seketika.... "

Lepas check in...
Sebelum masuk bilik ...
Masing-masing duk layan persembahan kebudayaan and lepak minum welcome drink dulu..
Yang paling best... dorang siap bagi bunga lagi... hehehehe so sweet :)

Lepas tu.....
Masuk bilik... then tido dulu !!!
Petang sikit baru buat road tour jelajah KUTA...

# Will be continue :)





www.tips-fb.com

Bila Orang BANDAR masuk KAMPUNG (Part 2)


Assalamualaikum uoals,


Sambung lagi cite pasal " Bila orang BANDAR masuk KAMPUNG "
Okay, serius memang Emma ni tak pernah masuk kampung yang betul-betul kampung !!
So bila dah sekali masuk,
Ape korang rasa ???
Sah-sah macam JAKUN sikit kan ???
Padehal orang yang duduk kat KAMPUNG tu dah tak heran pun !!
Tapi bagi Emma yang memang membesar kat BANDAR ???
Patutlah incik tunang selalu cakap,
Suasana kat KAMPUNG memang totaly differen dengan BANDAR !!
Tenang dan mendamaikan... serius i admit it !!!
Bila korang rasa serabut dengan hiruk pikuk KL... korang mesti rasa FRESH sangat !!!


First time in my life duk parut kelapa...!!
Korang pernah kukur kelapa ???


Time kteorang sampai hari pun dah petang... so kedai dah tutup
Incik tunang teringin nak makan " gulai lemak ayam cili api "
Then santan nyer tak de... nak beli santan kedai dah tutup !!
Hape lagi... mak mertua suruhlah kait buah kelapa kat depan rumah...
Jeng..jeng jakun sudah bila incik tunang keluarkan " galah " nak kait buah kelapa...
Hehhehe semangat lah jugak nak try test...
Then cakap lah kat incik tunang " nape tak panjat je pokok kelapa macam dalam TV tu ??? "
Tau incik tunang cakap ape ???

" ingat saya nie monyet ke nak duk panjat-panjat ??? kemain tinggi pulak pokok tu.. kang ade yang tak turun-turun pulak dahhhh "

Dah kait nak kopek pulak buah kelapa tu...
Entah ape ntah namanya alat tu.. lupa pulak..
Tapi tajam lah alat tu... 
Sesi nak kopek tu pun boleh tahan jugak ekkk...
Punyalah keras kulit buah kelapa nie...
Tengok mak mertua and incik tunang buat " eleh... senang jer "
Cuba try skali... " oh lalalalala macam orang tak makan nasi sebulan jer.... " kena kutuk lagi !!!

Bila dah kopek... nak parut pulak !!
Ada setengah tu dorang parut pakai cara lama.. guna alat untuk kikir tu..
Nasib baik lah incik tunang pakai mesin je nak parut...
Lagi cepat katanya..!!!
Dah parut nak kena perah pulak santan tu..
Setakat perah santan tu.. pernah lah tengok mama buat !!
Tapi tu time dulu-dululah... sekarang ???
Pakai santan kotak jer.. tak pun pegi kedai beli santan !!!
Senang dan cepat !!!
Tapi tulah perbezaannya dengan orang yang duduk kampung !!
Dorang cakap santan yang di perah sendiri tu lagi fresh and lagi tahan lama !!
Buktinya ???
Kalau kita masak lauk hari nie.. then tak habis sure korang simpan dalam fridge kan ???
Tapi kat kampung dorang biar je dalam periuk...
Walaupun biar je.. tapi still tak basi lagi...
Esok tu panaskan and boleh makan lagi !!!



www.tips-fb.com

Wednesday, August 21, 2013

Bila orang BANDAR masuk KAMPUNG !!!



Assalamualaikum uoals,


Sape yang rajin ikut emma kat Facebook...
Korang tau lah ape aktiviti emma.. heheheh
Oh ya nak share dengan korang
Last week emma sempatlah ikut incik tunang balik kampung dia..
Tak lah jauh mane pun.. kat Kuala Pilah jer..
Sepanjang kteorang kenal and tunang....
Emma pernah datang kampung incik tunang pun time 1st day Raya hari tu dengan my family...
Time tu... kemain lagi jammed dari Bukit Putus nak ke Kuala Pilah..
Sampai sana pun dah mahgrib.. lepas sembang-sembang... then kteorang gerak balik malam tu jugak !!
Tak sempatlah nak borang sangat ngan " Mak mertua den !!! "
Dek kerana mak mertua tak puas hati... last week mak mertua dah warning awal-awal suruh emma ikut skali...
Wahhh kemain kau rasa macam tegak-tegak je bulu roma nie...
Yerlah tak pernah pulak ke sana sorang-sorang
Then nak menghadap " Mak mertua lagi... " tak ker rasa nak ter "sakit perut"
Tapi gigih jugak lah datang...tak nak hampakan permintaan kononnya... heheheh

Okay... part yang paling mengharukan bila...
Budak BANDAR yang masuk KAMPUNG !!
Sape ???
Sah-sahlah emma...
Korang  nak tau...
Nielah 1st time dalam hidup masuk kawasan yang betul-betul kampung !!
Pukul 5 petang kedai dah tutup...
Malam kemain lagi gelap and sunyi...
Apa korang dengar ???
Bunyi cengkerik, bunyi lembu... bunyi kambing dan bunyi-bunyi yang ada... hehehehe
And 1st time jugaklah dalam hidup masuk kebun kelapa sawit, kebun getah ... hehehehe
Sampaikan emma sempat suruh incik tunang snap gambar dalam kebun kelapa sawit !!!
Tapi yang paling tak tahan bila kena kutuk dengan incik syg...
" Tak pernah-pernah seumur hidup dia amik gambar kat kebun kelapa sawit and getah !! "
Hahahha ade emma kesah ker ??? kan ke tu pengalaman... hehehehhe



Hahahha kemain muka suci tak de sebarang make up... heheh duk kampung kan ???

Tapi part yang paling tak best bila....
Time tengah jalan-jalan keliling kampung naik motor...
Sampai kat satu selekoh tu...
Ade ber'ekor-ekor' angsa yang duk kejar kteorang !!!
Kalau setakat angsa yang kecik-kecik tu tak lah heran sangat !!
Tapi nie leher kemain lagi tinggi... sampaikan duduk atas motor kepala dia lagi tinggi dari kteorang !!!
Oh lalalalalla sah-sahlah press motor laju-laju...
Kang kena gigit tak ke naya !!!

Tapi memang best duk kampung !!! heheheheh
nasib baik "mak mertua" tak buli suruh masak .... hahah kalau tak naya ko emma !!!
Apa yang penting ... "hati bakal mak mertua kena jaga !! " pesan incik tunang !!


www.tips-fb.com

Hilang seketika


Assalamualaikum uoals,


Menghilangkan diri seketika,
Ada yang tanya kemana menghilang ???
Jawapannya... " biarlah rahsia "
hehehhe sorry uoals,
Agak bz kebelakangan nie...
Maklumlah dah bukak bisness baru...
So semakin bz sekarang nie...
Walaupun tak update blog,
But masih ramai yang sudi berkunjung kat blog nie...
Alhamdulillah... blog " Emma Eema " masih ada di hati uoals semua...toceh, toceh :)




www.tips-fb.com

Friday, August 2, 2013

Doa yang terbaik untuk dia !!!


Assalamualaikum uoals,


Salam Ramadhan dan salam Jumaat terakhir di bulan mulia nie
Alhamdulilah masih mampu bernafas dan tersenyum !!
Korang ingat lagi tak emma pernah post sebelum nie tentang kawan emma ???
Entry yang nie.... Get Well Soon Bro !!
Dah 3 hari Jezzad dalam ICU...
Dan 3 kali jugaklah dia dah melalui pembedahan !!
Based on apa yang member emma Din, Bard and Feiq yang teman Jezzad kat hospital..
8 tulang rusuk Jezzad patah !!
Tulang belakang patah !!
Paru-paru ada luka coz tercucuk dengan tulang rusuk !!
And kemungkinan tulang kat leher pun patah tapi tak dapat nak di pastikan lagi...

Semalam Jezzad tak sedar lepas Operation !!
Doctor cakap dia bergantung pada kekuatan dia sendiri untuk lawan sakit tu...
Dan dia bergantung pada Mesin !!
Alhamdulilah... Pagi nie Jezzad dah sedar and boleh buat " Peace " lagi...
Tapi masih menggunakan alat bantuan pernafasan lagi...


www.tips-fb.com