-->

Google+ Followers

Tuesday, March 27, 2012

Masuk Universiti bukan tiket untuk dapat kerja



Masuk UNIVERSITI bukan tiket untuk dapat kerja !!
Percaya atau tak, kebanyakkan penganggur adalah di kalangan MAHASISWA/MAHASISWI.
Apa yang Emma nampak, dorang masuk Universiti hanya untuk mendapatkan gelaran GRADUAN,
Tanpa mengambil berat tentang program atau kursus yang mereka minat !!
Sudah nya, lahirlah penganggur di kalangan graduan !!


So, kepada graduan-graduan, 
Lengkapkan diri korang dengan kemahiran !!
Teori tanpa praktikal adalah sia-sia !!
Zaman sekarang, boss takkan tengok setinggi mana tahap pendidikan korang !!
Tapi boss akan tengok pada IQ dan kebolehan korang bekerja.

Renung-renungkan...


www.tips-fb.com

6 comments:

  1. ehmm..entry yg bagus ni emma.
    mana abg eq nak start dulu ye?
    Qualification or work experience?
    Apa yg abg eq boleh katakan kedua2 nya ada hubungkait. kena tengok apa target dlm karier kita. mcm abg eq pensyarah sekarang kena ada PhD...kalau tak kena tendang drp universiti. hehe...

    ReplyDelete
  2. Betul, sekarang dah bersepah sepah dah org keluar university

    ReplyDelete
  3. @eqbalzack thank you abg eq !! Yes, dua2 penting. But, apa yang Emma tengok sekarang dorang lebih mementingkan qualification !! then bila suruh buat keje tak tau !! no point jugak if have higher qualification but no experience !!

    ReplyDelete
  4. @shiema sufian Yes Shiema, yang keluar tak de keje pun ramai !!

    ReplyDelete
  5. rezeki masing-masing. kadang2 ada yang belajar sbb nak penuhi impian parents. persaingan alam pekerjaan di kawsan KL ni amatlah tinggi. wlupun company demand nak pengalaman 2,3 thn, tp kalau tak diberi peluang kepada graduan yang baru nk masuk alam pekerjaan, mcm mn nk dpt pengalaman tu?
    #peaacceee yooowwww

    ReplyDelete

Ala... janganlah pandang jer keyboard yang mahal tu.. meh komen-komen kat blog nie!!!