-->

Google+ Followers

Tuesday, March 27, 2012

Kisah si peminta sedekah



" Dik, derma ikhlas untuk orang buta "
" Saya lapar, boleh bagi sikit duit ??? saya nak beli makanan !! "
" Derma ikhlas untuk anak-anak yatim "



Korang pernah tak mengalami situasi macam nie ???
Rasanya confirm korng pernah kan !!!
Bila korang duk lepak kat kedai makan,
Confirm akan ada situasi macam nie !!

Kadang-kadang bukan tak nak bagi,
Sedih and kesian tengok  keadaan dorang !!
Tapi cuba korang bayangkan !!
Bila si buta datang meminta derma,
Yang bawak si buta pulak.. si celik and ada kudrat nak bekerja,
Kadangkala kalau korang perasan.. yang bawak si buta,
Si celik yang penuh dengan make up ala-ala nak pergi dinner !!
Ada jugak yang tuuu diaaaa !! gelang emas dua-dua belah tangan...
So, patut ke kita bagi ???
Kesian tengok orang buta yang di pergunakan !!

Bila tengok kanak-kanak yang masih kecil,
Kena mengemis meminta sedekah ...
Memanglah banyak sindiket !!
Tapi serius, sangat kesian tengok dorang nie di pergunakan oleh orang yang tak bertanggungjawab !!

Ada pulak yang tak cacat tapi buat-buat cacat !!
" kang betul-betul cacat baru tau !! "
Jangan malas nak kerja sekiranya kudrat masih mampu nak mencari sesuap nasi !!


"Sesungguhnya tangan yang memberi lebih baik dari tangan yang menerima "


www.tips-fb.com

2 comments:

  1. betul lah.kadang rasa annoying.bukan nak berlaku kejam,tp sesetengah benda kita tak boleh percaya bulat2...hmm..

    ReplyDelete
  2. @NurulizzaHyup.. memang betul ! Tapi kadang-kadang tak boleh bagi muka sangat.

    ReplyDelete

Ala... janganlah pandang jer keyboard yang mahal tu.. meh komen-komen kat blog nie!!!