-->

Google+ Followers

Friday, May 3, 2013

Jangan memilih kerja !!



Assalamualaikum uoals


Adik-adik yang baru lepas habis SPM
Dah mula apply continue study tak ???
Pelajaran harus di utamakan tau
Tuntut ilmu selagi terdaya
Ilmu Allah nie luas...
Tak kan habis punya...
Janji korang ada semangat nak tuntut ilmu !!

Bagi yang tengah cari kerja tu...
Emma nasihat kan korang supaya jangan memilih kerja !!
Selagi kerja itu halal dan kita terdaya nak buat,
Kita jangan memilih... sekurang-kurangnya kita lakukan dengan hasil titik peluh sendiri

Tak kira lah korang ada Degree sekalipun
Istilah memilih kerja tak patut ada zaman sekarang
Even orang yang ada Degree or PHD pun tak ada kerja !!
Inikan pulak yang ada SPM

Bagi adik-adik yang tengah cari karier yang sesuai dengan diri korang...
Korang pilihlah ikut minat korang
Jangan buat sesuatu yang sia-sia
Masa muda just sekali je
Sekali korang melangkah korang tak boleh patah balik !! 

Tapi Emma suggestkan kepada korang
Pilihlah bidang kemahiran !!
Sebab ape ???
Kalau korang belajar teori je...
Tapi tak pratik kan apa  yang korang belajar,
Tak guna kan ???


Jangan nak gaji yang banyak je
Sedangkan korang tak tahu nak buat kerja
Ini experience tak ada
Nak buat kerja hujung pangkal tak tahu...
Dah nak demand gaji tinggi-tinggi

" Cari pengalaman setinggi dan sebanyak yang boleh, bila pengalaman banyak... bukan kita yang cari kerja, tapi kerja yang akan cari kita !! "


www.tips-fb.com

8 comments:

  1. betul..jangan memilih sangat kerja...
    kemahiran dan skill yang ada sangat penting...

    ReplyDelete
  2. ingat lg masa br hbs spm masa dedolu.. mcm2 kerja mak dara try last last jd jugak penulis skrip hehe alhamdullilah dpt kerja yg mak dara suka dan minat :)

    ReplyDelete
  3. betul dikkk, tak kesah keje ape, janji halal dan duit masukk :)

    ReplyDelete
  4. BETUL..AKAK PERNAH KERJA KILANG, KERJA KEDAI KEK, KANTIN SEKOLAH..UNTIL LA DAPAT JKERJA YANG OK..SAMPAI LA SEKARANG...PENGALAMAN TU PENTING DIK...

    ReplyDelete
  5. @fiza saiza betul tu kak =D, teori and practical kena selari =D

    ReplyDelete
  6. @adzairdawati makdara HEHEHE tahniah kak, kadang-kadang kita tak tau apa yang kita suka and minat.. sebab tu ada yang dah belajar tinggi2.. lastly jadi penganggur...

    ReplyDelete
  7. @nadia farahida betul tu... dalam dunia sekarang, money most important !!

    ReplyDelete
  8. @Amanda Suria jangan malu untuk cari rezeki kan kak =D

    ReplyDelete

Ala... janganlah pandang jer keyboard yang mahal tu.. meh komen-komen kat blog nie!!!