-->

Google+ Followers

Tuesday, November 4, 2014

Pengalaman mengandung ~ Bukak buku pink =)


Assalamualaikum uoals,


Waaaa memang dah jadi blog mak-mak dah nie, sorry yer korang semua =).  Okay nak share dengan korang pasal bukak buku pink kat klinik kesihatan.  Sejak emma tau emma pregnant, emma memang tak jumpa mana-mana doctor da... sampailah genap tiga bulan tempoh pregnant.  Then decide nak buat buku pink kat klinik kesihatan.  Emma pilih klinik yang dekat je dengan rumah. So senang nak pegi !! 

Actually, tak tau jugak time bila yang sesuai nak buat buku pink tu... akak ipar emma cakap pegi je buat awal-awal, then member emma cakap buat jer lah lepas tiga bulan.  So lastly, tanya zam nak buat bila ??? then dia cakap tunggulah lepas tiga bulan =).

(Info sikit pasal buku pink, korang kena buat masa 12 minggu pregnancy tau !!)


So, malam nak pegi tu rasa... mak aiii kemain nebes kaw. Yerlah first time nak check up. Kalau check up time nak masuk U dulu pernah lah !! Ni check up time pregnant !!! -__-! Lebih-lebih lagi emma pulak jenis suka duk google pasal preggy, then bacalah cite ada yang kena marah dengan doctorlah, kena bukak bajulah, ada yang kena raba dengan doctor lah... kemain banyak cerita yang emma dengar. Maunya tak nebes tahap chipmunks punya -__-! Sampai zam kemain marah lagi coz duk baca cite macam tu. Nak punjuk diri sendiri cakap je lah... " tak de papelah !! think Positive !!! "



Pepagi lagi dah tercongok kat klinik. Time tu dah nebes da bile nurse mintak Ic coz nak buat buku... pastu dia suruh tunggu.  Time tengah tunggu tu.. mak aiii dup dap dup dap jantung nie... -__-! Tiba-tiba dengar nama kena panggil !! Blurr jap, pandang kat zam... dia sibuk main games kat Ipad... Terus tanya kat zam,  " dorang panggil nama saya ke ???? " . Masing-masing diam jap, dengar nama kena panggil lagi skali... tapi sape yang panggil ???? hahahhaha blurr terus pegi kat kaunter... then dengar nurse cakap, " Puan, kat sini.... !!! " oppppssss i termalu jap.... -__-

First procedure nurse amik tekanan darah (bp), then bagi satu kertas ntah hape nama ntah... dia suruh letak urine kat situ... alahai, tang nak terkucil nie yang payah coz before keluar rumah tadi dah terkucil siap-siap !! Paksa lah jugak diri... lepas tu tunjuk kat nurse kertas tadi !! ntah , emma pun tak faham nak tengok coz macam tak de pape yang berubah pun kat kertas tu !! -__-! Lepas tu, nurse amik ukuran tinggi dan berat badan.  Kena tunggu lagi... alahaiiii 

Second procedure, tunggu pulak nama kena panggil kat satu bilik nie... sambil tunggu, main games dulu. Tak sampai sepuluh minit nama dah kena panggil " Puan Nur Azimah "... blur jap, nama dah ada Puan ekk ??? 
 -__-! Terus bangun then masuk dalam bilik tu... maka bermulalah sesi kaunseling dorang yang punyalah lama dan mengantuk.  Lebih kurang setengah jam kat dalam bilik tu.  Apa yang dorang cite, kebanyakkkan pasal pregnancy, cara penyusuan.. bla,bla,bla.... then nurse tanya pasal bila last date period coz dorang nak anggarkan tempoh bersalin.  Nasib baiklah lepas kawin je, terus tanda bila period.. hehehe kalau tak sebelum nie, nak period... period lahh.. tak pernah nak tanda pun -__-!. Then nurse suruh baring kat katil, dia check perut, mata, leher and kaki... nasib baik dia lupe nak check breast... hehehehe tak delah kena bukak baju ke raba-raba ke.... =).  Lepas tu tunggu lagi coz nak jumpa doctor pulak !!

Lastly, time untuk jumpa doctor -__-! Okay, doctor cite sketlah pasal pregnancy nie... tanya ada alahan ke tak... then suruh baring coz nak scan perut... yeayyyyyy first time tengok baby =). Time tengah baring tu nampaklah kat monitor tu ada baby dalam perut... huwaaa rasa macam nak nanggis coz tak percaya, nak jadi mummy dah lepas nie... =) Doc check then cakap, baby sihat !!! Terus bagi next appointment.  Tapi doctor dah pesan suruh datang after three days untuk amik darah and minum air gula !! glurpppp

Keluar je dari bilik doctor, terus tunjuk kat zam buku pink and gambar baby... hehehhe terus tanya kat zam tu baby girl ke baby boy !!! tau dia cakap apa ?? " baby boy kot coz dia tak de rambut !!!  "  -___-!



~~ Thanks coz sudi baca ~~

www.tips-fb.com

6 comments:

  1. hahahhaa! seronok kan? cx pon ade pglmn tp tk lama. bukan rezeki. so take care tau . buat ape nak risau, buka buku je. tkde pape pon kan. tp all the best ye m air gula. mehmehmeh

    yg tkleh tahan bab husband emma tu, sebab tkde rambut? hahahaha husband emma sedar ke tak soalan emma berkaitan siapa? hahha tp mmg lawak. thumbs up. pesan dkt husband, nak jd papa da tau. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahaha memang seronok pun.. tapi nebes jugak time nak jumpa doctor time tu =) husband emma memang, dia suka buat lawak bodoh time tu... kte semangatlah duk tanya, agak-agak girl ke boy ?? mentang-mentang baby tu kecik lagi, rambut pun tak nampak terus jawab boy... hehehehhe

      Delete

Ala... janganlah pandang jer keyboard yang mahal tu.. meh komen-komen kat blog nie!!!