-->

Google+ Followers

Thursday, August 22, 2013

Bila Orang BANDAR masuk KAMPUNG (Part 2)


Assalamualaikum uoals,


Sambung lagi cite pasal " Bila orang BANDAR masuk KAMPUNG "
Okay, serius memang Emma ni tak pernah masuk kampung yang betul-betul kampung !!
So bila dah sekali masuk,
Ape korang rasa ???
Sah-sah macam JAKUN sikit kan ???
Padehal orang yang duduk kat KAMPUNG tu dah tak heran pun !!
Tapi bagi Emma yang memang membesar kat BANDAR ???
Patutlah incik tunang selalu cakap,
Suasana kat KAMPUNG memang totaly differen dengan BANDAR !!
Tenang dan mendamaikan... serius i admit it !!!
Bila korang rasa serabut dengan hiruk pikuk KL... korang mesti rasa FRESH sangat !!!


First time in my life duk parut kelapa...!!
Korang pernah kukur kelapa ???


Time kteorang sampai hari pun dah petang... so kedai dah tutup
Incik tunang teringin nak makan " gulai lemak ayam cili api "
Then santan nyer tak de... nak beli santan kedai dah tutup !!
Hape lagi... mak mertua suruhlah kait buah kelapa kat depan rumah...
Jeng..jeng jakun sudah bila incik tunang keluarkan " galah " nak kait buah kelapa...
Hehhehe semangat lah jugak nak try test...
Then cakap lah kat incik tunang " nape tak panjat je pokok kelapa macam dalam TV tu ??? "
Tau incik tunang cakap ape ???

" ingat saya nie monyet ke nak duk panjat-panjat ??? kemain tinggi pulak pokok tu.. kang ade yang tak turun-turun pulak dahhhh "

Dah kait nak kopek pulak buah kelapa tu...
Entah ape ntah namanya alat tu.. lupa pulak..
Tapi tajam lah alat tu... 
Sesi nak kopek tu pun boleh tahan jugak ekkk...
Punyalah keras kulit buah kelapa nie...
Tengok mak mertua and incik tunang buat " eleh... senang jer "
Cuba try skali... " oh lalalalala macam orang tak makan nasi sebulan jer.... " kena kutuk lagi !!!

Bila dah kopek... nak parut pulak !!
Ada setengah tu dorang parut pakai cara lama.. guna alat untuk kikir tu..
Nasib baik lah incik tunang pakai mesin je nak parut...
Lagi cepat katanya..!!!
Dah parut nak kena perah pulak santan tu..
Setakat perah santan tu.. pernah lah tengok mama buat !!
Tapi tu time dulu-dululah... sekarang ???
Pakai santan kotak jer.. tak pun pegi kedai beli santan !!!
Senang dan cepat !!!
Tapi tulah perbezaannya dengan orang yang duduk kampung !!
Dorang cakap santan yang di perah sendiri tu lagi fresh and lagi tahan lama !!
Buktinya ???
Kalau kita masak lauk hari nie.. then tak habis sure korang simpan dalam fridge kan ???
Tapi kat kampung dorang biar je dalam periuk...
Walaupun biar je.. tapi still tak basi lagi...
Esok tu panaskan and boleh makan lagi !!!



www.tips-fb.com

No comments:

Post a Comment

Ala... janganlah pandang jer keyboard yang mahal tu.. meh komen-komen kat blog nie!!!