-->

Google+ Followers

Monday, June 17, 2013

Pray for my mum



Assalamualaikum uoals,


" Setiap dugaan pasti ada hikmahnya "

Dan di saat-saat nie, Allah menguji kekuatan  hambanya...

Sedih, sebak dan tak menentu adalah situasi yang sukar untuk dijelaskan
Rasanya dah puas menanggis
Tapi menanggis tak mampu menghilangkan kedukaan

JUMAAT - 14 June 13
Mama meracau-racau lagi...
Badan yang panas dek demam..
Membuatkkan mama tak selesa
Macam-macam yang dia cakap
Membuatkan aku semakin takut
Nama anak-anak dan insan tersayang tak lekang dari bibirnya

SABTU - 15 June 13
1.00 pm Mama masuk ke bilik bedah sekali lagi
Untuk tebuk lubang di leher sebelah kiri pulak...!!
Tebukan yang sebelum nie di jangkiti kuman
Doctor bagi antibiotik untuk membuang kuman sebelum tu...
Ayah bertekak dengan doctor
Sebab doctor tebuk lagi sebelah leher mama
Sedangkan kami sekeluarga buat keputusan hanya nak gunakan lubang yang sedia ada !!
Once mama keluar,
Leher sebelah jugak yang di tebuk !!!
What the hell doctor do this to my mum ???
9.30 pm... time mama baru  nak tido
Nurse kejut untuk start buat dialisis selama 6 jam !!!
2 jam pertama mama still okay,
2 jam seterusnya mama mula resah and meracau..
Nurse panggil untuk teman mama coz setiap kali mama bergerak machine akan berhenti
Setiap masa bibir tak lekang bacakan zikir kat telinga mama
Dan setiap kali zikir di baca...
Mama akan ikut... suara mula-mula kuat.. kemudian semakin perlahan..
Namun bibir masih tetap bergerak mengikut alunan kalimah Allah

AHAD - 16 June 13
6.30 am mandikan mama dan bagi mama minum / makan
Makanan tak habis lagi.. mama dah tertido... biarkan saja.. tau badan dia letih !!
7.30 pagi, nurse datang nak timbang berat badan mama
Kejut kan mama dari tido...
Tapi mama tak de respon..
Dalam hati rasa takut....
Kejut berkali-kali... akhirnya mama bukak mata
Time tu papah mama untuk bangun
Tapi badan mama tak mampu untuk bangun.. lemah seluruh tubuh
8.30 am mama bangun untuk makan ubat,
Sekali lagi lapkan badan mama supaya dia rasa segar
Alhamdullilah mama dah boleh bercakap-cakap
Mampu untuk berbual..
Dan yang paling membuatkan aku bersyukur..
Mama mampu gelak dan tersenyum walaupun tanpa gigi..
12 pm mama buat sekali lagi dialisis selama 2 jam
Alhamdullilah mama nampak segar
11pm masa amik ayah kat hospital,
Jenguk mama sekejap...
Badan mama panas balik !!!



www.tips-fb.com

8 comments:

  1. Sedih membaca apa yang terjadi... Semoga mama Eema semakin sihat ya.. be strong sis...

    ReplyDelete
  2. semoga Eema tabah dan bersabar ye, inshaAllah mama eema pasti sembuh dengan cepat...amin

    ReplyDelete
  3. allah sabar yea emma..
    kami mendoakan terbaik buat ur mom.
    u must be stronge for her

    ReplyDelete
  4. @Ann IshakAmin ya Rabl Alamin.. thanks sis =D

    ReplyDelete

Ala... janganlah pandang jer keyboard yang mahal tu.. meh komen-komen kat blog nie!!!