-->

Google+ Followers

Friday, October 9, 2015

Brestfeeding



Assalamualaikum

Pengalaman kelahiran Anyssa, bagi aku satu pengalaman yang tak mungkin aku lupa seumur hidup aku.

Walaupun aku tak dapat nak lahirkan Anyssa secara normal, tapi aku bersyukur sangat Allah bagi aku peluang berjumpa dengan anak dari syurga nie!!!



Aku ingat lagi, lepas aku keluar dari operation room, aku tak mampu nak pegang anak aku lagi. Sampailah aku dah pindah masuk wad then kakak aku datang bawak anyssa. Time tu aku tak larat langsung nak angkat anak aku. yerlah kan ubat bius tak habis lagi walaupun aku dah boleh gerakkan kaki aku!!! time akak aku dukung then bagi aku cium anak aku, time tu lah kali kedua aku kiss anyssa!!! then aku mintak nurse jagakan anyssa!!!  hehehe time tu rasa macam tak percaya dah ada anak !!!

Pukul dua pagi aku terjaga, terkebil kebil mata aku duduk sorang-sorang atas katil tu. Then nurse datang bawak Anyssa " puan, boleh bagi baby susu kalau nak susukan ??? "

Serius time tu aku blur sangat!!! sampai aku boleh cakap kat nurse "macam mana nak susukan ??? " padehal aku dah duk google cara-cara nak brestfeed lagi!!! adoiiiii napelah blur sangat time tu ???

Nasib nurse tu okay !!! dia ajar aku!! tapi sayang, time tu susu tak de lagi !!! kesian Anyssa -_-!! maafkan mommy sayang !!!

First time aku suakan kat mulut kecik dia, eh!!! Ya Allah... pandainya ?? aku pelik macam mane dia boleh tau sedangkan baru beberapa jam dia lahir ??? time tu aku sedar betapa besarnya kuasa Allah swt !!!

First day anyssa, memang susu langsung tak de !!! walaupun aku tetap bagi kat dia dengan harapan ada rezeki untuk dia!!! tapi memang bukan rezeki dia. Sampailah ke petang, anyssa dah mula meragam. Aku suakan jugak kat dia sampailah dia tertido !!! tapi cabaran bagi aku bermula pukul 12 malam tu anyssa bangun dari tido then dia haus ??? lepas beberapa jam lahir dia tak minum walau seteguk air ?? boleh ke tahan ??? Anyssa nanggis, aku suakan jugak kat dia... tapi benda kosong ??? dia haus !!! aku tak tau nak buat macam mane. panik !!!! dia terus nanggis, nanggis dan nanggis!!! sampailah nurse datang and tanya kat aku kenapa dengan baby ??? aku cakap dia haus, tapi susu tak ada !!! aku dah mintak susu formula dari nurse petang tadi tapi nurse tak bagi !!! nurse suruh aku bagi anyssa sucking dengan harapan rangsangan dari sucking tu susu akan keluar !!! Nasib baik nurse tu baik hati... memang aku terima kasih sangat kat dia sebab ... lepas aku cakap macam tu dia bawak anyssa then bagi dia susu formula!! lepas 10 minit, dia bawak anyssa yang dah tido kekenyangan. sumpah aku nak nanggis dah time nie !!! 

Anyssa terjaga bila dengar baby lain nanggis !!! tu pun kes yang sama !!! TAK DE SUSU !!!!  bila anyssa bangun terus nanggis. Aku pujuk-pujuk then dia tido balik !!! tapi baby lain pulak nanggis !!! dia pun bangun balik then ikut nanggis !!! okay fine, anyssa belajar nanggis kat hospital rupanya !!! berlawan lawan baby nanggis!! yang tu berhenti yang nie pulak nanggis, lepas tu yang sana pulak sambung join nanggis skali !!!! memang huru hara betul aku rasa time nie !!!! 

Sampailah ke pagi, anyssa meragam then asyik nanggis sampai serak suara dia !!! aku dah tak tau nak buat apa, dengan aku sekali nanggis !!! pagi tu aku call zam bagitau anyssa nanggis tak berhenti dari malam!!! zam kat rumah dah kalut!!! terus bagitau mak ayah aku kat rumah !! sementara nak tunggu waktu melawat pukul 12 tengah hari tu memang aku rasa Ya Allah lambatnya masa berlalu !!! aku tak sanggup tengok anak aku nanggis!!! aku tawakal je suakan dia air yassin yang zam bacakan untuk aku!!! cup cup cup aku dengar mulut anyssa bila ade air yang mampu basahkan tekak dia!!! sambil aku bagi air yassin tu air mata aku tak henti henti mengalir !!! aku rasa stress, sedih, blur, macam macam aku rasa !!! macam tak berguna je aku rasa sebab buatkan anak aku haus !!!! 

Tengah hari tu, zam datang dengan akak aku sambil akak aku seludup susu formula!!! siap bancuh dalam botol susu lagi !!! rupa rupanya, aku kelam kabut kat hospital... family kat rumah pun susah hati !!! maklumlah, dah lama tak ada baby kat rumah !!! sambil aku cover dengan baju, aku hadap arah tingkap terus aku bagi susu formula tu kat anyssa. Sekejap je habis sebotol !!! haus sangat anak aku nie !!! dah kenyang terus tido !!! nasib baik petang tu dah boleh discharge keluar !!! itupun aku merayu kat doctor sebab aku nak keluar petang tu jugaj walaupun aku sepatutnya boleh discharge keesokkan harinya !!!! 

Hari ketiga baru susu badan ada !!! dengan bengkak nya, nipple luka... walaupun pedih, aku tahan jugak semata mata untuk anak aku !!! dan alhamdulilah, 6 bulan dah rezeki untuk anyssa masih ada !!! 

Aku pernah jugak try bagi anyssa susu formula, tapi time susu basan tak banyak dia minumlah... tu pun siang aku bagi susu badan, malam aku bagi formula !!! sebab time malam aku susah nak bangun unless ada yang angkat aku baru aku boleh bangun !!! maklumlah, kan baru lepas operate!!! tulang belakang pun seksa lagi seminggu dua tu... tapi, bila susu badan dah banyak... jangan harap anyssa nak minum susu formula lagi !!! siap uweek uwerk lagi !!!! kalau aku pam susu badan then letak dalam botol susu pun dia tak nak !! so, selama 6 bulan nie anyssa memang fully direct brestfeeding !!! dan aku berazam nak susukan sehingga usia 2 tahun !!! insyaAllah


www.tips-fb.com

1 comment:

  1. Assalam tuan/puan. Sila hubungi sy sekiranya memerlukan tukang renovat rumah dan pejabat.jenis pekerjaan sy memasang tile,plaster siling,wayaring,plumbing,sambung rumah,buat porch,grill dn owning,waterprofing,lantai vinyl dan wallpaper,landskap dan air terjun. Terbuka untuk kawasan bangi,kajang,serdang,putrajaya,cheras,puchong,semenyih,ampang,bndr sri putra,dan nilai.hubungi no sy 0192945175 or wssp sy 01129110298 (amir)

    ReplyDelete

Ala... janganlah pandang jer keyboard yang mahal tu.. meh komen-komen kat blog nie!!!