-->

Google+ Followers

Monday, May 26, 2014

Procedure borang nikah



Assalamualaikum uoals,


Semenjak bz nk kawen.. kalau tulis blog sah-sah pasal kawen jugak
Hope korang tak boring nak baca ye...
Okay, emma nak share dengan korang Procedure borang kawen...
Serius, ada tempat yang kadang-kadang memeningkan kepala,
Tapi alhamdulilah... segala urusan di permudahkan.


First step

Korang kena dapatkan borang nikah dulu melalui korang just download jer dari page pejabat agama islam or korang kena amik sendiri form tu kat Jawi.. bagi Emma memandangkan emma kat Kl so just download jer. Tapi incik tunang kena amik form kat pejabat agama negeri sembilan (ikut kelahiran korang).

Second Step

Sila buat test HIV di klinik/hospital kerajaan. Make sure korang bawak boranf untuk Hiv test tu yer. Procedure just 30 minit jer......

Third Step

Pasangan korang (lelaki) kena settelkan dulu dokumen dorang then dapatkan cop pengesahan dari iman masjid (jurunikah berdaftar) make sure segala dokumen lengkap.

Forth Step

Pasangan korang (lelaki) kena hantar form kawen tu ke pejabat agama daerah.  Dokumen yang wajib ada time hantar, salinan ic, sijil kursus kahwin, surat akuan bujang, dan yang paling penting form kawen yang dah ditandatangan jurunikah berdaftar. Ada sesetengah tempat boleh dapat surat kebenaran untuk berkahwin dalam hari yang sama, ada tu kena tunggu 3-7 hari bekerja. Opsss, jangan lupa bayar rm 25 utk procedure surat kebenaran berkahwin yer....





Fifth Step

Once dah dapat surat kebenaran berkahwin dari pihak lelaki barulah pihak perempuan punya urusan pulak. Procedure yang sama dengan lelaki... tapi time korang jumpe jurunikah tu kena bawak wali tau. (untuk perempuan sahaja)

Sixth Step

Dah dapat sign dari jurunikah, korang kena hantar form tu ke pejabat agama daerah korang untuk dapatkan kebenaran untuk berkahwin bagi pihak perempuan. Dokumen yang perlu ada, ic (perempuan dan pasangan), ic wali, surat nikah ibu bapa, sijil kursus kawen, surat kebenaran berkahwin dari pihak lelaki, dan form yang telah ditandatangan oleh jurunikah. Kena bayar rm25 jugak tau....

Sevent Step

Pihak perempuan kena hantar surat kebenaran berkahwin ke jurunikah semula, selepas itu jurunikah akan bagi tarikh dan masa (biasenye jurunikah akan tanya bile date kita nak nikah)

Lepas tu..... Selamat Pengantin Baru ╭(′▽‵)╭(′▽‵)╭(′▽‵)╯ 
www.tips-fb.com

5 comments:

  1. nice info.
    saya pun dalam perancangan jugak ni,
    dengar macam susah je prosedurnya..hmmm

    ReplyDelete
    Replies
    1. tq, depends pada daerah, ada yg susah.. ada yg senang.

      Delete
  2. good lkuck dear...hihihi...☺☺☺

    ReplyDelete
  3. thanks yeh :D

    kunjungin juga
    My Blog : HELP HERO

    ReplyDelete

Ala... janganlah pandang jer keyboard yang mahal tu.. meh komen-komen kat blog nie!!!